Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Scheemda. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 18 februari t/m 18 juni 2023
Zwijgend Goud

Zwijgend Goud

Groninger kerken. Al eeuwenlang staan ze fier in het landschap, omzoomd door groen op een wierde of juist midden in het dorp of de stad. Deze kerken zijn niet alleen van buiten bewonderenswaardig. Binnen worden even grote schatten bewaard. Sommige waardevolle museumstukken, andere ogenschijnlijk alledaags. Het zijn stille getuigen van acht eeuwen Groninger kerken en hun gebruiken. Ruim 100 objecten uit meer dan 60 kerken van de stichting zijn nu voor het eerst bijeengebracht in een unieke tentoonstelling in de Akerk Groningen. Ieder voorwerp kent zijn eigen verhaal, een eigen geschiedenis, en is op zijn eigen manier van grote waarde. Met deze expositie zetten we de minder zichtbare kant van Groninger Kerken in de schijnwerpers.

Locatie stadskerk
Midden in de stad Groningen pronkt de Akerk. De goudgele toren is vanuit verschillende hoeken in de stad goed te zien. Een kerk van omvang en allure, de ideale locatie centraal in de stad en provincie om de collectie uit de diverse kerken tentoon te stellen. Een museumstuk op zich met een van de mooiste orgels ter wereld het Arp Schnitger orgel. En niet te vergeten de schilderingen uit 1493 op de gewelven. Wandel door de tentoonstelling en leer zo de kerken uit de provincie kennen, allemaal een bezoek meer dan waard! Bekijk de zeer uiteenlopende collectie erfgoed objecten van heel dichtbij! Ontdek het verhaal achter de kerkobjecten (o.a. hondenzweep en rouwborden). Welke betekenis hebben de diverse symbolen? Stap eens een heuse schatkamer binnen, want veel van de museumstukken zijn van zo grote waarde dat ze achter een grote kluisdeur bewaakt worden.

Openingstijden
maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 17.00 uur
Woensdag: 10.00 - 17.00 uur
Donderdag: 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
Zondag: 12.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk • Standaard: € 4,50 • Kinderen t/m 18 jaar: gratis

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Lees meer
Vrijdag 3 maart t/m 7 mei 2023
Wandkleed op reis

Wandkleed op reis

De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen, en de doorwerking daarvan op het heden. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en meer. In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. Ruim 600 vrijwilligers werkten samen aan de vervaardiging van het werk, dat maar liefst 2,5 x 35 meter is. Het ontwerp is van kunstenaars Hedy Tjin en verbeeldt de sporen van het slavernijverleden. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Afgelopen juni is de laatste steek gezet en nu gaat het wandkleed op reis door de provincie. On tour, second stop! Het wandkleed zal van 3 maart tot en met 7 mei te zien zijn in onze kerk in Nieuw Beerta.

De tentoonstelling is elke zondag te bezoeken tussen 10:00 en 16:00. Op andere dagen is bezoek mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u contact opnemen met het sleuteladres.

Locatie Nieuw Beerta
Woensdag 8 maart t/m 1 mei 2023
Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

Op het kerkhof van Zuurdijk staat een zee van stinzenplanten te bloeien. De bloei start in januari en gaat door tot in mei, steeds opeenvolgend, van sneeuwklokje en winterakoniet tot aan wilde boshyacint. Nu beginnen de narcis en de blauwe sterhyacint te bloeien. Later volgt de kievitsbloem en de bostulp. In 2006 kwam het boekje Börgbloumkes in en rond Domies Toen in Pieterburen uit. Jelle van Nimwegen, kunstenaar wonend in Pieterburen, maakte daarvoor toen prachtige tekeningen. Ze zijn allemaal getekend in Domies Toen, botanische tuin en collectiehouder van de nationale collectie stinzenplanten, en gedateerd. Daarmee is goed te volgen wat wanneer bloeit. Hij schonk de tekeningen aan Domies Toen. Ze worden nog steeds gebruikt in verschillende publicaties van de tuin. Het leek het ons passend de tekeningen van Jelle een keer in de Zuurdiekster kerk tentoon te stellen. Het inmiddels uitverkochte boekje ligt in de kerk in de TER INZAGE.

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Reserveren en/of inlichtingen a.broekhuizen@zuurdiek.nl
Lees meer

19

march
Van Wenen naar Oudeschans

Van Wenen naar Oudeschans

Meesterviolist Sergei Bolotny brengt samen met pianiste Keiko Sakuma en contrabassist Tim Nobel een heerlijk, licht klassiek programma met veel passie en virtuositeit in:

WEENSE SFEREN

Vele beroemde Weense componisten komen aan bod, van Mozart en Schubert tot Fritz Kreisler en Johann Strauss. Sergei Bolotny is afkomstig uit Oekraïne en is prijswinnaar van verscheidene internationale vioolconcoursen. Na zijn studie in Kiev vertrok hij naar Wenen waar hij zich o.a. specialiseerde in kamermuziek. Sergei speelde o.a in: Wiener Bachorkest, Volksoper- Wiener Philharmoniker en was leider van het Klezmatov ensemble. En nu is hij al jaren verbonden aan het NNO. Keiko Sakuma, geb. in Tokio, studeerde piano in Salzburg aan het Mozarteum. Daarna richtte zij zich op kamermuziek aan de Universiteit voor Muziek in Wenen. Tim Nobel is zowel de man van de jazz als klassiek op contrabas. Hij speelde jaren in het Orkest van het Oosten. Tim is actief in het muziekonderwijs en schrijft veel muziek voor allerlei bezettingen.

Locatie Oudeschans: Molenweg 16
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

19

march
Lezing over euthanasie en de wilsverklaring

Lezing over euthanasie en de wilsverklaring

Op 19 maart houdt Dr. W.Benneker, voormalig huisarts en al 20 jaar SCEN-arts, een lezing in ons kerkje over Euthanasie en de Wilsverklaring. Hij gaat in op de volgende onderwerpen :
Wat is Euthanasie? Wat is een goede dood?
De Wilsverklaring De zes zorgvuldigheidseisen Euthanasie en dementie
Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen in het 2e deel van het programma

Locatie Engelbert: Engelberterweg 39
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang € 7,50 inclusief koffie / thee + huisgemaakt gebak

19

march
Historisch Vertellen

Historisch Vertellen

Ook komend jaar zal de commissie KieK (Kerk In En voor Kolham) meerdere voorstellingen, exposities en activiteiten gaan organiseren. De aftrap wordt gegeven op zondag 19 maart: dan zal in de kerk van Kolham een optreden zijn, waarin ‘Rengers Verraad na het Gronings Ontzet’ dynamisch wordt verteld. Bijzonder is om te realiseren dat het kerkgebouw waarin gespeeld wordt, rond die tijd gebouwd is: dat maakt de link naar de vertelling en setting tastbaarder. Beleef de lokale geschiedenis door deze gevoelige raamvertelling, een historisch drama met een verrassende kijk op Stad en Ommeland van toen. Vijf personages in 17e eeuwse kostuum vertellen over de gebeurtenissen in het Rampjaar 1672, tijdens en na het Beleg van Groningen door ‘Bommen Berend’. Vijf verhalen die losjes in elkaar haken, afgewisseld met livemuziek uit die tijd op Schalmei, Tupan en Kwartbasbulciaan.

Inloop vanaf 14:30
Entree € 10.00 Incl. koffie/thee

Locatie Kolham: Kerk Kolham
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

19

march
Kerk in de picture

Kerk in de picture

Kerk in de Picture: dorpsbewoner en buurman van de kerk in Den Andel Egbert Mulder deelt zijn fascinatie voor de historie van dit prachtige 13e-eeuwse bouwwerk. Hij neemt het publiek mee in de opeenvolgende periodes waarin de kerk zijn vorm heeft gekregen. Met vertoning van documentaire die laat zien hoe de kerk is gerestaureerd, ook wat nu onzichtbaar is, zoals de fundamenten.


Entrée 5 euro. Extra bijdrage wordt op prijs gesteld. Graag met contant geld betalen.

Locatie Den Andel: Kerk Den Andel
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 5
Lees meer

21

march
Mantrazang

Mantrazang

Op verschillende maandagen en dinsdagen ben je van harte welkom om mantra’s te komen zingen met, in de pauze, tijd voor een kopje thee. (niet in juli en aug.) Mantra’s zijn oeroude bezielende woorden, gezongen en herhaald. Al duizenden jaren door vele volkeren in allerlei talen gezongen. Een vorm van zingen met aandacht en intentie. Na iedere mantra volgt stilte om jezelf en de omgeving te ervaren. Het zingen van mantra’s geeft ontspanning, verbinding en ruimte en daarmee openheid naar alles. Laat de klanken van de mantra je hart beroeren!

Opgave
Geef je op via stersylvia7@gmail.com. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd 10:00 - 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 5,00; reserveren gewenst
Zaterdag 25 maart t/m 26 maart 2023

Expositie schildergroep Engelbert

Schildersgroep Engelbert Aafke, Anneke, Annelies, Annie, Antje, Auke, Bart, Bert, Elly, Geert, Franca, Hetty, Hilda, Ineke Jarich, Joke, Marian, Marrie, Ria, Rita, Silvester, Titia, Vera, Willy

stilleven landschap portret

Locatie Engelbert: Kerk Engelbert
Tijd 10:30 - 16:30 uur
Prijs Toegang gratis